Λίπανση φυτών – Πληροφορίες για την σωστή θρέψη τους

Το πρόβλημα με το άσπρο χώμα στις γλάστρες
16 Ιανουαρίου 2021
Τα μυστικά της σωστής λίπανσης
16 Ιανουαρίου 2021
Show all

Λίπανση φυτών – Πληροφορίες για την σωστή θρέψη τους

Τα φυτά μας για να μεγαλώσουν χρειάζονται καλό χώμα, ήλιο και νερό. Εκτός από αυτά τα τρία στοιχεία και το λίπασμα επίσης είναι απαραίτητo για να μπορούν τα φυτά να μεγαλώνουν σωστά και να διατηρούνται εύρωστα και υγιή. Ωστόσο, τα φυτά που είναι φυτεμένα σε γλάστρες έχουν λίγο μεγαλύτερη ανάγκη από λίπανση, αφού με το τακτικό πότισμα το χώμα τους χάνει σταδιακά τα θρεπτικά του στοιχεία.
Τα περισσότερα λιπάσματα περιλαμβάνουν τα τρία σημαντικότερα στοιχεία, δηλαδή άζωτο, φώσφορο και κάλιο, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών, τα οποία ονομάζονται και πλήρη. Εκτός από τα πλήρη, υπάρχουν και λιπάσματα που περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους δευτερεύοντα στοιχεία (ιχνοστοιχεία), όπως π.χ. σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, τα οποία χρειάζονται αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα ή χρησιμοποιούνται περιστασιακά για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες των φυτών. Στην αγορα υπάρχουν δύο είδη λιπασματων, τα οργανικά και τα χημικά. Οργανικά ή βιολογικά αποκαλούνται τα λιπάσματα που προέρχονται από ζωικές/φυτικές ύλες σε αποσύνθεση, όπως είναι π.χ. η κοπριά, το κομπόστ, οι ογανικές ουσίες, το λίπασμα από φύκια κ.ά., ενώ χημικά αποκαλούνται τα λιπάσματα που προέρχονται από τη σύνθεση στοιχείων μέσα από χημική επεξεργασία χημικών ενώσεων.
Όλα τα λιπάσματα, είτε είναι οργανικά-οικολογικά είτε χημικά, μπορείτε να τα βρείτε σε στερεή ή υγρή μορφή. Τα στερεά διατίθονται σε σκόνη ή κόκκους και απλώνονται στο έδαφος γύρω απο το φυτό. Η αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων τους γίνεται συνήθως αργά, ενώ χρειάζονται καλό πότισμα για να διαλυθούν και να αποδώσουν. Τα υγρά λιπάσματα ή αυτά που είναι υδατοδιαλυτά (δηλαδή διαλύονται εύκολα στο νερό) είναι πιο πρακτικά στη χρήση τους, αποδεσμεύουν γρηγορότερα τα θρεπτικά τους στοιχεία, αλλά απαιτούν διάλυση στο νερό και πιο συχνή εφαρμογή. Αυτά είναι συνήθως λιπάσματα κατάλληλα για γλάστρες και ζαρντινιέρες. Τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και σε διαφυλλικούς ψεκασμούς ή σε υδρολιπάνσεις θερμοκηπίων.
Οι τρεις αριθμοί που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία των λιπασματων (π.χ. 12-12-17) αναφέρονται στην περιεκτικότητα επί τοις εκατό των τριών βασικών στοιχείων: άζωτο(Ν), φώσφορος (Ρ), κάλιο (Κ) που περιέχει κάθε λίπασμα. Τα δευτερεύοντα στοιχεία (ιχνοστοιχεία), εφόσον περιέχονται, περιγράφονται είτε σε ποσοστιαία αναλογία είτε με απλή αναφορά. Μπορεί επίσης να αναφέρεται και η ποσότητα της οργανικής ουσίας που περιεχει το λίπασμα (οργανοχημικά λιπάσματα).
Το λιπασμα δεν το ρίχνουμε όμως όποτε θέλουμε γιατί μπορεί να κάνουμε ζημιά. Δεν βάζουμε λίπασμα όταν έχουμε κάνει μεταφύτευση, πρέπει να περιμένουμε 1 μήνα μέχρι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο λίπασμα. Επίσης δεν ρίχνουμε λίπασμα όταν κάνει πολλή ζέστη (πάνω από 32o C), όταν κάνει κρύο (0-3ο C) και όταν τα φυτά μας είναι απότιστα ή έχουν αρρωστήσει.
Για να έχουμε πλούσιο και πυκνό φύλλωμα, χρησιμοποιηούμε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο ενώ για πλούσια ανθοφορία και καρποφορία, χρησιμοποιήούμε λιπάσματα πλούσια σε φώσφορο και κάλιο. Στην αρχή της Ανοιξης βάζουμε πλήρη λιπάσματα, ενώ όταν θέλουμε άμεσα αποτελέσματα κάνουμε διαφυλλική ή υδατοδιαλυτη λίπανση.
Πάντα φροντίζουμε το φυτό μας πριν από τη λίπανση να είναι καλά ποτισμένο και υγιές. Όταν το φυτό είναι απότιστο, κινδυνεύει να «καεί» από το λίπασμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπασματα, ιδιαίτερα εκείνα που είναι σε στερεή μορφή (κόκκοι), είναι σχεδιασμένα για να απορροφούν πολλή υγρασία, οπότε απομυζόυν και την ελάχιστη υγρασία που έχει απομείνει στο φυτό, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται αυτό. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει αν ρίξετε μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος από όση χρειάζεται το φυτό, ειδικά τον χειμώνα. Καλύτερα, λοιπόν, είναι να ρίχνουμε λίπασμα περισσότερες φορές και σε μικρότερη ποσότητα.
Πώς θα βάλουμε το λίπασμα.
Το ιδανικό είναι να έχουμε διαλύσει το λίπασμα στο νερό πριν το ρίξουμε στα φυτά και μετά να τα ποτίσουμε με το διάλυμα. Αν όμως χρησιμοποιηούμε λίπασμα σε στερεή ή κοκκώδη μορφή, καλό είναι να το ενσωματώνουμε στο έδαφος, δηλαδή να σκαλίζουμε καλά το χώμα και αμέσως μετά να κάνουμε πολύ καλό πότισμα. Καθώς τα στερεά λιπάσματα διαλύονται πιο αργά και δύσκολα, τα επόμενα ποτίσματα θα πρέπει να είναι λίγο πιο συχνά, αλλά με λιγότερη ποσότητα νερού ώστε να μην «ξεπλυθούν» γρήγορα τα θρεπτικά στοιχεία, που θα αποδεσμεύονται μέχρι να διαλυθεί τελείως το λίπασμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα λιπάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή αυτές που σας έδωσε ο ειδικός (γεωπόνος ή επαγγελματίας).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.