Τι θα πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε μεταφύτευση
16 Ιανουαρίου 2021
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα
16 Ιανουαρίου 2021
Show all

Πως μεταφυτεύουμε

Τα φυτά μας που ζουν σε γλάστρα, είτε είναι στο μπαλκόν , είτε είναι στον εσωτερικό χώρο, κάποια στιγμή χρειάζονται μεταφύτευση. Συνήθως αυτό συμβαίνει κάθε 2 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι ρίζες πλέον έχουν γεμίσει την παλιά γλάστρα και δεν υπάρχει άλλος  χώρος για να αναπτυχθούν.

Τότε είναι που αποφασίζουμε να κάνουμε μεταφύτευση. Επιλέγουμε μια γλάστρα περίπου 2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε. Δηλαδή εάν η διάμετρος είναι 30 εκατοστά, επιλέγουμε μια περίπου στα 35 με 40.

Επιλέγουμε με την συμβουλή κάποιου υπεύθυνου ειδικού το κατάλληλο φυτόχωμα. Εδώ είναι κρίσιμο να αναφέρουμε την σπουδαιότητα του φυτοχώματος. Ένα λάθος σύστασης ή ένα κακής ποιότητας φυτόχωμα μπορεί να μας εξοικονομήσει μισό ή ένα ευρώ αλλά να μας ξεράνει το φυτό μας.

Ελέγχουμε την καινούρια γλάστρα εάν έχει τρύπες για στράγγιση. Τοποθετούμε μια στρώση ελαφρόπετρας στο κάτω μέρος περίπου 4-5 εκατοστά. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε ένα στρώμα από το φρέσκο φυτόχωμα.

Βγάζουμε προσεκτικά το φυτό μας από την παλιά γλάστρα. Το πιάνουμε από την βάση του, ‘’από τον λαιμό’’ όπως θα μπορούσαμε να πούμε και το σηκώνουμε ώστε να αιωρείται. Χτυπάμε το χείλος της γλάστρας ελαφρά γύρω γύρω, μέχρι που να αποκολληθεί και να πέσει. Στα χέρια μας πλέον έχουμε το φυτό με την μπάλα της ρίζας γυμνή. Για να γίνει η παραπάνω διαδικασία ευκολότερη φροντίζουμε να έχουμε αφήσει το φυτό μας απότιστο κάνα δυο μέρες. Εάν δεν αποκολλείται η γλάστρα με τίποτα, προτιμούμε να την κόψουμε. Σε καμία περίπτωση δεν τραβάμε το φυτό προς τα πάνω.

Κατόπιν το τοποθετούμε στη νέα γλάστρα, στο κέντρο. Ελέγχουμε αν το ύψος είναι σωστό, ώστε η παλιά μπάλα της ρίζας να μην βυθιστεί, ούτε να περισσεύει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα φρέσκο φυτόχωμα από κάτω ή αφαιρούμε. Μόλις είμαστε έτοιμοι συμπληρώνουμε περιμετρικά όσο φυτόχωμα χρειάζεται. Πιέζουμε ελαφρά και απογεμίζουμε.

Στο τέλος ποτίζουμε καλά με ένα διάλυμα με κάποιο ενισχυτικό για την ρίζα και επιστρέφουμε το φυτό στην αρχική του θέση.

Τελειώσαμε. Το φυτό μας πλέον έχει την δυναμική να αναπτυχθεί και να ανθίσει πιο ζωηρά από ποτέ. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.