Λίπανση φυτών – Πληροφορίες για την σωστή θρέψη τους
16 Ιανουαρίου 2021
Show all

Τα μυστικά της σωστής λίπανσης

Τα μυστικά της σωστής λίπανσης

Η λίπανση έχει σαν κύριο σκοπό τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και την προσφορά των θρεπτικών στοιχείων στα φυτά, που τα χρειάζονται προκειμένου να αναπτύσσονται και να διατηρούνται εύρωστα και υγιή. Για να γίνει αυτό το λίπασμα είναι απαραίτητο όπως και το χώμα, ο ήλιος και το νερό.

Τα λιπάσματα περιέχουν σε διάφορες αναλογίες τα τρία απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά, δηλαδή άζωτο (N), φώσφορο (P) και κάλιο (K). Επίσης μπορεί να περιέχουν και ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο σίδηρος (Fe), το βόριο (B), το ασβέστιο (Ca), ο ψευδάργυρος (Zn), το μαγνήσιο (Mg) κ.α. Ο όρος ιχνοστοιχεία σημαίνει ότι τα φυτά τα χρειάζονται σε πολύ μικρές ποσότητες (ίχνη δηλαδή) και όχι ότι δεν είναι απαραίτητα.

Προβλήματα τοξικότητας-τροφοπενίας

Όλα τα στοιχεία είναι αναγκαία στη θρέψη των φυτών του κήπου και χρειάζονται, άλλα σε μεγάλες ποσότητες και άλλα σε μικρότερες. Όταν οι ποσότητες αυτές προσλαμβάνονται από τα φυτά κυρίως από το έδαφος πρέπει να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις αλλιώς δημιουργούν προβλήματα τοξικότητας (όταν είναι μεγάλες) ή τροφοπενίας (όταν είναι μικρές).

Πρέπει να τονιστεί ότι η ανεπάρκεια ή έλλειψη ενός στοιχείου σε κάποιο φυτό του κήπου δε σημαίνει υποχρεωτικά και έλλειψή του από το έδαφος. Είναι πιθανόν να υπάρχει επάρκεια τον ενώσεων αυτού του στοιχείου στο έδαφος, αλλά μπορεί κάποιοι παράγοντες όπως το προβληματικό pH να εμποδίζουν την αξιοποίησή του από το φυτό.

Τα συμπτώματα των τροφικών διαταραχών μπορούν να εμφανιστούν σε όλα τα μέρη των φυτών. Όμως, πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση εκδηλώνονται στη φυλλική τους επιφάνεια.
Στην περίπτωση των τοξικοτήτων το ριζικό σύστημα υφίσταται εκτεταμένες φθορές. Συνέπεια αυτού του προβλήματος είναι τα φύλλα συνήθως να εμφανίζουν διάστικτους ή εκτεταμένους αποχρωματισμούς ή και νεκρώσεις, ενώ τα φυτά στον κήπο να παρουσιάζουν μία καχεκτικότητα ή ξηράνσεις βλαστών ή απώλειες φυλλώματος.

Τα λιπάσματα,  με βάση την προέλευση τους χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα χημικά και τα οργανικά. Τα πρώτα προέρχονται από τη σύνθεση στοιχείων μέσα από χημική επεξεργασία, που περιέχουν θρεπτικά στοιχεία σε διάφορες αναλογίες και τύπους. Οργανικά είναι όσα προέρχονται από ζωικές/φυτικές ύλες σε αποσύνθεση, όπως είναι η κοπριά, ο χούμος και τα φύκια.

Τύποι λιπασμάτων

Πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα

Περιέχει τα τρία βασικά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά, δηλαδή το άζωτο (Ν), τον φώσφορο (P) και το κάλιο (Κ) σε ίση αναλογία μεταξύ τους καθώς και πολύ μικρές ποσότητες από κάποια ιχνοστοιχεία . Μπορεί να είναι σε στερεή μορφή ή σε υγρή. Μπορεί να είναι οργανικό ή χημικό. Για έναν ερασιτέχνη ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα σε στερεή μορφή είναι συνήθως αρκετό.

Υδατοδιαλυτό λίπασμα

Μπορεί να είναι οργανικό ή χημικό και υγρό ή σκόνη. Το προτιμούμε πάντα για φυτά σε γλάστρες, γιατί αφήνουν λιγότερα άλατα μέσα στο χώμα της γλάστρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.